logo.


Hem
Senaste nytt
Om föreningen
Förvaltningen
Dränering
   Dränering och brunnar
 
Parkeringen
   Cykelgarage
   Sophantering
  
Pergolan och planteringar
   Konsulter och entrprenörer
Projekt närmiljö - dränering mm
För att husen ska fortsätta att vara i bra skick behövs ständigt underhåll av grund, väggar, fönster, stammar och tak. Vi har en underhållsplan som ger oss en fingervisning om när vi bör ta tag i olika delar av underhållet. Nu är det dags för dräneringen kring våra hus.

På denna sidan hittar du information om arbetet med dräneringen och vilka idéer vi har om saker som kan göras i samband med dräneringen. Dessa ytterligare saker är inget som finns med i underhållsplanen utan är sådant som förbättrar vår närmiljö och som höjer priset på våra lägenheter.

Allteftersom arbetet med att sätta ihop en arbetsgrupp och delarbetsgrupper fortlöper och vi kommer framåt i arbetet kommer informationen på denna sida att uppdateras. Nu är vi inne i uppstartsarbetet. Vi samlar idéer och sätter ner i skrift vad det är vi önskar göra. Alla boende är varmt välkomna att höra av sig med ytterligare idéer och förslag (läs nedan om vad vi redan har på vår önskelista). Vi ska sätta ihop arbetsgrupper, och vill du vara med i en delarbetsgrupp är det bara att maila styrelsen och berätta vad du vill arbeta med i detta projekt.

En sammanfattande bild av vad som finns på önskelistan kan du se i detta dokument.

Vi kommer att behöva ta in en konsult för detta projekt eftersom vi i föreningen inte ha kompetens för att leda ett så här omfattande projekt. Dock är arbetsgrupperna viktiga så att vi kan få det som vi vill. Därmed krävs det ett tätt sammarbete mellan arbetsgruppen och konsulten.

Dräneringen och brunnar
Vatteninrinningen mot våra hus, i och med den geografi som är runt oss med berg och jord, är kraftig just på det sydöstra hörnet av 64an (Den hörnan när PRO-lokalen ligger). 2011  gjordes en dränering på den södra sidan av 64an och lagning av dagvattenbrunnen utanför 64an på BV.

Det har dock kommit in vatten i källaren vid extrema vattenflöden även efter denna åtgärd. Dels vid extrem snösmältning vintern 2016/2017 och sedan vid de kraftiga skyfallen 26 maj och 12 juni 2021. I samband med skyfallet i juni blev det stopp i de små brunnarna utanför PRO-lokalen och källardörren på den norra sidan av 62an. Detta gjorde att vatten också rann in via dörrana.

Det främsta delprojektet i detta stora projekt att förbättra vår närmiljö är just dränering och brunnar.

I arbetet ingår att:
  • dränera runt våra hus
  • bygga om brunnarna och ordna med system för att dessa ska klara skyfall och annat extremväder
  • göra det mindre attraktivt för råttor att husera kring våra hus genom val av fyllnadsmaterial närmast husen samt inte ha täta buskar längs huskroppen
  • täta grunden där fiber går in i 62an (tillsammans med Stokab)
  • rostskyddsbehandla snabelrören för ventilationen ner till skyddsrummen (den del som är under mark)

Externa kontaktpersoner:
  • Stokab
  • Skyddsrumsspecialisten
Arbetsgrupp:
Har du kompetens och vilja att arbeta med dessa frågor anmäler du ditt intresse till styrelsen på styrelsen@liso1.se.
Till sidans topp


Parkeringen
I och med att vi gräver upp runt husen när det ska dräneras om kan det vara smart att göra andra åtgärder som också innebär uppgrävning av asfalt. På önskelistan vad gäller parkeringarna finns:
  • fler parkeringsplatser
  • bättre belysning
  • laddstolpar
  • trappa mellan parkeringsplatserna
  • beskära träd och ta bort onödigt buskage
  • rensa i växtligheten kring parkering och garage så att det blir mindre gästvänligt för råttorna att vara där

Det finns lite olika idér om hur vi kan utöka antalet parkeringsplatser. T.ex. att riva lilla röda tegelhuset (stämmobeslut 2018). Hur lösningen med parkeringsplatser kommer att bli hänger också samman med hur vi vill lösa sophanteringen. Så arbetsgruppen som jobbar med parkeringen behöver sammarbeta med arbetsgruppen som jobbar med sophanteringen. Även frågan om cykelgarage hänger  samman med dessa två områden.

Arbetsgrupp:
Har du kompetens och vilja att arbeta med dessa frågor anmäler du ditt intresse till styrelsen på styrelsen@liso1.se.
Till sidans topp


Cykelgarage
Våra cykelförråd är inte optimala för sitt ändamål. Det finns ett stämmobeslut att vi ska bygga ett cykelgarage som bättre fyller funktionen så att det är lätt att ställa sin cykel eller cykelkärra där. Dock finns inget helt färdigt förslag på hur cykelgaraget ska se ut eller var det ska stå. Det finns ett förslag att bygga ett cykelgarage utanför 64ans BV där det idag är ett buskage och en piskställning. Men man skulle även kunna göra om garaget på den övre parkeringen till  ett cykelgarage.

Offert inför motion till årstämman 2018 finns.

Arbetsgrupp:
Har du kompetens och vilja att arbeta med dessa frågor anmäler du ditt intresse till styrelsen på styrelsen@liso1.se.
Till sidans topp


Sophantering
Vi vill ha en sophantering som gör det mindre attraktivt för råttor att husera kring våra hus. Styrelsen har tittat på olika nergrävda varianter men problemet ligger i hur soporna ska hämtas. Sopbilarna kan inte stanna ute på gatan pga övergångsställen och dessa vill inte staden flytta på. Därför behöver vi ha en vändplan som sopbil/kranbil kan vända på.

Det nya systemet ska också göra det lätt att sortera rätt vad gäller sopor och förpackningar. Detta inkluderar både miljöstuga och hantering av matavfall och hushållssopor.

Det finns många regler hur tillgängligt det ska vara att slänga hushållssopor som begränsar möjligheterna också.

Det vi vill göra är alltså att hitta en bättre lösning än den vi har idag vad gäller råttor och tillgänglighet för boende samtidigt som vi vill göra vad vi kan för klimat och miljö.

Arbetsgruppen för sophanteringen behöver samarbeta med arbetsgruppen som har hand om frågor rörande parkeringen. Vi vill inte minska antalet parkeringsplatser, snarare öka antalet vilket också påverkar lösningen för sophanteringen. Samarbete behövs också med arbetsgruppen som har hand om frågan om cykelgarage.

Arbetsgrupp:
Har du kompetens och vilja att arbeta med dessa frågor anmäler du ditt intresse till styrelsen på styrelsen@liso1.se.
Till sidans topp


Pergolan och planteringar
Under många år så har det funnits en önskan om att vi ska renovera och ordna med bättre sittmöbler i pergolan. Dessa behöver sitta fast i marken (annars försvinner dem från oss).
I och med att fasta möbler behöver förankras i marken är det smart att göra denna åtgärd i samband med dräneringen.

Samtidigt kan det vara bra att se över pergolans träkonstruktion och renovera om så behövs. Den skulle i alla fall behöva ses över så att vi tar bort alger och kanske målar om den.

I och med dräneringen behöver vi se över våra planteringar närmast husen men även övriga träd och buskar.

Arbetsgrupp:
I arbetsgruppen ingår föreningens Trädgårdsgrupp. Vill du komma i kontakt med trädgårdsgruppen mailar du till tradgard@liso1.se.
Har du kompetens och vill vara med i arbetsgruppen gällande pergolan och planteringaran anmäler du ditt intresse till styrelsen på styrelsen@liso1.se.
Till sidans topp


Konsulter och entreprenörer
Snart behöver vi kontakta konsulter och se vem som kan åta sig att arbeta med oss i detta projekt. Styrelsen har mottagit några förslag på konsulter:
Har du några ytterligare förslag? Kontakta då styrelsen på styrelsen@liso1.se.

Styrelsen har också fått några förslag på företag som kan utföra delar av uppdraget (framför allt grävjobb). Dessa kan i sin tur ta in underentreprenörer. Vi kommer att sträva efter att ha en totalentreprenad.
Dessa förslag har kommit in till styrelsen:
Har du några ytterligare förslag? Kontalta då styrelsen på styrelsen@liso1.se.

Här är länk till föreningens upphandligspolicy.

Till sidans topp



Kontakta oss

Styrelsen når du lättast genom att skicka ett mail till info@liso1.se. Se Månadsbrevet för kontaktuppgifter till styrelsemedlemmar. Du är alltid välkommen att tala med oss i styrelsen.

Felanmälan

Felanmälan sker enklast genom föreningens växel som har telefonnummer 08–744 44 33. Vid akuta åtgärder efter kl 16.00 på vardagar samt på helger ringer du 08-744 09 50 (du kommer då till jouren). Du kan också göra felanmälan via vår tekniska förvaltares hemsida - www.driftia.se. Ange alltid namn och lägenhetsnummer vid felanmälan. Varje felanmälan gör föreningen till en ännu bättre plats att bo på!

Störningsjouren

I husskriften står det om störande ljud och vad som gäller. Störningar i form av hög musik, ljud från tvättmaskiner eller av att man borrar, spikar eller sågar får inte förekomma efter kl 20 och inte före kl 08. Mycket störande ljud som kan komma av reparationer eller ombyggnader får bara förekomma mellan kl 8 och 17 på vardagar (10-17 på helger). Det får inte vara några störande ljud från fester efter 22.

Känner du att att en granne stör dig och att du själv inte har möjlighet att säga till kan du ringa vår störningsjour (SSG) på telefonnummer 010-333 33 33.




Hem | Senaste nytt | Om föreningenFörvaltningen
För förslag, frågor eller problem angående hemsidan kontakta webansvarig.
Copyright 2014 BRF Lisö1