Logo.
Hem
Senaste nytt
Om föreningen
   Dokument
   I korthet
   Om husen
   Historia
   Hitta hit

Förvaltningen
Historia
En gång i tiden var Farsta hem åt människor som bodde tillsammans i byar och delade på service som smedja, visthusbod, till och med eldstad. Dessa människor är sedan länge borta, kvar finns deras gravar som man kan se ute i naturen som små upphöjda kullar eller rösen. Gravarna är 1600 år gamla.

stenMan kan säga att där någonstans börjar Farstas historia, ändå var det först på 1300-talet namnet dök upp första gången i olika handlingar och då som "Farlasta". Vid Farsta Gård finns också den enda bevarade runstenen i Söderort - norr om Stockholm dräller det av runstenar. Den här restes på 1000-talet och har denna inskrift: Tore och Sven läto resa stenen åt Vinut, sin broder Helgas son.

Alla platser har sin historia oftast speglad genom handlingar som jordägarna lämnat efter sig. I Farsta var det som på så många andra platser adeln. Det var först i slutet av 1800-talet som jorden hamnade hos vanliga svenskar.

Då var det nämligen två grosshandlare som tänkt göra sig en hacka på att köpa marken, stycka av den och sälja vidare till folk som drömde om att bygga eget. Så blev det och ett rutnät av gator och tomter lades över Farsta och villasamhället började omedelbart ta form. Genom grosshandlarnas "AB Södertörns villastad" kan man säga att samhällsbygget Farsta hade inletts.

invigningRedan i början av 1900-talet var det samhällsplanerare inne i Stockholm som var framsynta nog att köpa in övrig mark för att kunna använda vid en framtida expansion av Stockholm och den kom på 50-talet – trångboddhet och akut bostadsbrist "tvingade" fram lösningar som förstäderna Farsta och Vällingby med tankar att dessa skulle vara kompletta samhällen med arbetsplatser, bostäder och service. Denna typ av förstäder kallades ABC-förorter. Järnvägen fanns där redan under villastadsbygget – tunnelbanan byggdes och var en nödvändighet.

1958 är tunnelbanan klar och två år senare är också köpcentrumet i Farsta klart och invigt. Det blev omgående ett av Stockholms ledande köpcentrum och NK (Nordiska Kompaniet) hade till och med en filial här. Men kring det långsträckta torget låg också Tempo och Konsum. Varje hus gjordes unikt. Huset med konsum i emaljerad aluminiumplåt och Tempo i något som ser ut som tårtpapper. (Tanken var att sådana fasader skulle byggas på alla Tempos varuhus över hela landet som ett tydligt igenkänningstecken.) Förorten Farsta vann därmed på ett sätt över innerstaden när det under en period var ett uppskattat utflyktsmål för familjer över hela Stockholms län.

tempo

Kontakta oss

Styrelsen når du lättast genom att skicka ett mail till info@liso1.se. Se Månadsbrevet för kontaktuppgifter till styrelsemedlemmar. Du är alltid välkommen att tala med oss i styrelsen.

Felanmälan

Felanmälan sker enklast genom föreningens växel som har telefonnummer 08–744 44 33. Vid akuta åtgärder efter kl 16.00 på vardagar samt på helger ringer du 08-744 09 50 (du kommer då till jouren). Du kan också göra felanmälan via vår tekniska förvaltares hemsida - www.driftia.se. Ange alltid namn och lägenhetsnummer vid felanmälan. Varje felanmälan gör föreningen till en ännu bättre plats att bo på!

Störningsjouren

I husskriften står det om störande ljud och vad som gäller. Störningar i form av hög musik, ljud från tvättmaskiner eller av att man borrar, spikar eller sågar får inte förekomma efter kl 20 och inte före kl 08. Mycket störande ljud som kan komma av reparationer eller ombyggnader får bara förekomma mellan kl 8 och 17 på vardagar (10-17 på helger). Det får inte vara några störande ljud från fester efter 22.

Känner du att att en granne stör dig och att du själv inte har möjlighet att säga till kan du ringa vår störningsjour (SSG) på telefonnummer 010-333 33 33.



Hem | Senaste nytt | Om föreningenFörvaltningen
För förslag, frågor eller problem angående hemsidan kontakta webansvarig.
Copyright 2014 BRF Lisö1