Logo.
Hem
Senaste nytt
Om föreningen
   Dokument
   I korthet
   Om husen
   Historia
   Hitta hit

Förvaltningen
Om husen och arkitekterna
Husenhuset
Nästan exakt 50 år efter att punkthusen på Färnebogatan 62-64 och Lasbodavägen 53-59 ritades och byggdes av de berömda arkitekterna Backström & Reinius ombildades hyreslägenheterna till bostadsrätter.Två bostadsrättsföreningar "delade" husen mellan sig och bostadsrättsföreningen Lisö äger numera två av de k-märkta husen.

För att göra ett övertagande möjligt bildades den 7 maj 2007 bostadsrättsföreningen Lisö i akt och mening att ta över husen från Stockholmshem. Tre år senare - den 16 juni 2010 - kunde föreningen ta över de två punkthusen med 80 lägenheter fördelade på åtta våningar, vindsplan och källare.

teckningHusen byggdes 1959 i betong och med tegel som fasadklädnad. Teckningen till höger är från en dagstidning samma år som husen byggdes. I mitten kan man se en av byggkranarna.

Husen är smått genialiska i uttryck – det varma teglet och med den rätt grova plåtskoningen på vindsvåningen och som gör att husen inte alls ser höga och stora ut, snarare familjärt inbjudande.

Husen ingår i Farsta Centrum som byggdes som en "spegel" av Vällingby – det anses idag statusfyllt att bo i några av dessa arkitektoniskt kulturhistoriska avtryck från de första så kallade ABC städerna där arbete, bostad och centrum skulle vara inkorporerat med varandra. Husen är senfunkis med enkla lösningar, mycket luft och ständigt ljus. Liksom centrum är de ritade av Backström & Renius, som under lång tid ansetts som ett av landets främsta arkitektkontor. Arkitekterna Backström & Reinius blev berömda efter Farsta och Vällingby.

Ett av deras mål var att människor som bosatte sig här skulle ha nära till allt. Direkt utanför ytterdörren finns all service man kan behöva – stora varuhus, små specialbutiker, livsmedelshandel och kommunikationer. Husen är bland de mest centrala i hela centrum och kanske också de mest typiska för tiden.

De höga punkthusen runt centrum, där brf Lisös hus på Färnebogatan 62 och 64 ingår, är viktiga för stadsbilden då de på långt håll markerar var stadsdelens hjärta finns.

Arkitekternatrappan
Det måste har varit mycket nyfikenhet som drev arkitekten Sven Backström, född 1903. Som 22 åring kom han in på Kungliga Tekniska Högskolan, praktiserade några år på Kooperativa Förbundets Arkitektkontor för att sedan dra ut i Europa och titta på vad som gjordes av arkitektur där.

De var inte många, bara de envisa och nyfikna – som fick träffa och studera för världsarkitekten Le Corbusier – Sven Backström var en av dem och alla avundades honom. Dock inte hans studiekamrat på KTH Leif Reinius, född 1907 och några år yngre. Han hade praktiserat hos arkitekten Hakon Ahlberg under tiden och när Backström kom hem till Sverige igen startade de Backström & Reinius Arkitekter AB.

hus51Tillsammans blev de omåttligt populära inom byggkretsar. En av dem som omhuldade dem särskilt var storbyggmästaren Olle Engkvist. Tillsammans blev de specialister på bostadsprojektering. Stjärnhusen i Gröndal och punkthusen på Danviksklippan är exempel på den verksamheten. Andra stora prisbelönade skapelser är Åhlénsvaruhuset på Klarabergsviadukten, det femte höghuset på Hötorget och så Vällingby centrum. Fem år senare satte de sig ner för att rita Farsta Centrum med Färnebogatans punkthus mitt i skapelsens hjärta.



Kontakta oss

Styrelsen når du lättast genom att skicka ett mail till info@liso1.se. Se Månadsbrevet för kontaktuppgifter till styrelsemedlemmar. Du är alltid välkommen att tala med oss i styrelsen.

Felanmälan

Felanmälan sker enklast genom föreningens växel som har telefonnummer 08–744 44 33. Vid akuta åtgärder efter kl 16.00 på vardagar samt på helger ringer du 08-744 09 50 (du kommer då till jouren). Du kan också göra felanmälan via vår tekniska förvaltares hemsida - www.driftia.se. Ange alltid namn och lägenhetsnummer vid felanmälan. Varje felanmälan gör föreningen till en ännu bättre plats att bo på!

Störningsjouren

I husskriften står det om störande ljud och vad som gäller. Störningar i form av hög musik, ljud från tvättmaskiner eller av att man borrar, spikar eller sågar får inte förekomma efter kl 20 och inte före kl 08. Mycket störande ljud som kan komma av reparationer eller ombyggnader får bara förekomma mellan kl 8 och 17 på vardagar (10-17 på helger). Det får inte vara några störande ljud från fester efter 22.

Känner du att att en granne stör dig och att du själv inte har möjlighet att säga till kan du ringa vår störningsjour (SSG) på telefonnummer 010-333 33 33.



Hem | Senaste nytt | Om föreningenFörvaltningen
För förslag, frågor eller problem angående hemsidan kontakta webansvarig.
Copyright 2014 BRF Lisö1